Металовироби з нержавіючої сталі A2 і A4 гуртом
Виробниче обладнання харчопрому передбачає безпосередню взаємодію технічних засобів із продуктами харчування або з сировиною для їхнього виробництва. А значить кріплення і металовироби для харчової промисловості, які використовують на виробництві, зобов'язані зберігати свої конструктивні характеристики в умовах впливу вологи і хімічно активних речовин і одночасно забезпечувати гігієнічність. Кріплення для харчової промисловості не повинно впливати на властивості, склад і харчову цінність продуктів, напівфабрикатів і сировини.
Найкраще описаним вимогам відповідають металеві вироби зі спеціальних нержавіючих сталей. Причому для застосування в харчопромі рекомендовані не всі нержавіючі сплави заліза з вуглецем, а особливі аустенітні сталі, які збагачені легуючими компонентами – нікелем, хромом та іншими хімічними елементами.
Справа в тому, що хромонікелеві сталі відрізняються підвищеною корозійною стійкістю і одночасно міцністю і пластичністю. Спочатку вони були задіяні саме для виготовлення всілякого нержавіючого кухонного посуду. І тому не дивно, що сьогодні вони – найбільш використовувані сплави, з яких роблять металовироби для харчової промисловості. Але все ж промислову популярність здобули не всі різновиди аустенітних сталей. Найчастіше металовироби для харчової промисловості роблять із сталевих сплавів класу A2 і A4.
Кріпильні вироби з харчових сталей
Потрібно сказати, що термін «харчова сталь» в деякому сенсі не є коректним, і це скоріше розмовне найменування сплавів для виготовлення металовиробів. Харчова сталь – це нержавіюча сталь, яка повинна не просто відрізнятися підвищеною корозійною стійкістю, а й справлятися з впливом дезінфікуючих рідин під час проведення регулярних санітарно-гігієнічних обробок обладнання. Йдеться в тому числі і про хлорування виробничих потужностей, яке застосовують для захисту технічних засобів від поширення шкідливих мікроорганізмів.
Характеристики та склад нержавіючих сталей A2 і A4 відрізняються, і тому, вибираючи металовироби для харчової промисловості, потрібно чітко розуміти особливості і умови їхньої експлуатації.
-
Нержавіюча сталь класу A2 (аналог AISI 304) містить 0,07 % вуглецю (С), 0,75 % кремнію (Si), 2 % марганцю (Mn), 8-10 % нікелю (Ni) і 18-19 % хрому (Cr). Виняткові властивості цього матеріалу і пояснюються додаванням у сплав хімічних елементів нікелю і хрому, процентна кількість яких нерідко використовується в маркуванні сталевих виробів. Наприклад, маркування металовиробу для харчової промисловості або посуду по типу «сталь 18/10» і говорить про те, що в сплаві міститься 18 % хрому і 10 % нікелю.
Перший із цих металів забезпечує металу додаткову корозійну стійкість, а другий – високу гнучкість і пластичність. Захисна оксидна плівка, що утворюється на поверхні сталевого сплаву, оберігає нержавійку від багатьох небажаних хімічних реакцій, але все ж не гарантує захисту матеріалу проти корозії в кислому середовищі.
Тому кріплення для харчової промисловості з нержавіючої сталі класу A2 підходить не у всіх випадках. Якщо виробничий цикл передбачає вплив кислоти або хлорних розчинів, для більшої надійності його замінюють аустенітним сталевим сплавом класу A4.
-
Нержавіюча сталь класу A4 (аналог AISI 316) містить 0,08 % вуглецю (С), 1 % кремнію (Si), 2 % марганцю (Mn), 10-14 % нікелю (Ni), 16-18 % хрому (Cr ) і 2-2,5 % молібдену (Mo). Саме молібден і забезпечує збільшення стійкості до корозії в умовах впливу кислот і хлорних розчинів. З аустенітної сталі класу A4 роблять більш дороге, але більш надійне і широко використовуване кріплення для харчової промисловості.
Наші постійні партнери у галузі Харчової промисловості |
|||
Гудвеллі Україна ТОВ | Миронівська птахофабрика ПРАТ | Кормотех ТОВ | Глобинський М'ясокомбінат ТОВ |